Zajedno sa Smješkom čuvamo okoliš

dm_logo_no_claim

UOKD Smješko provodi projekt uz podršku donatora dm-drogerie markt, u sklopu provedenog natječaja {ZAJEDNO} za Petrinju, Glinu i Sisak.

Na taj način SMJEŠKO se pridružuje nastojanjima donatora da povodom 25. obljetnice poslovanja u Hrvatskoj doprinese što bržem oporavku i razvoju potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije. 

Kazališna družina SMJEŠKO poznata po humanitarnim izvedbama predstava širom lijepe naše pripremila je dvije autorske ekološke predstave “Plavi planet” i “Naš zeleni svijet”, u izvedbi akademskih glumica Mirte Zečević,  Lidije Kraljić i Barbara Vicković. Glazbenik i volonter Dino More priprema ekološko-edukativnu radionicu “Zelena patrola”, a prije rastanka namjera je da svaki put sa domaćinima sadimo sadnicu budućeg drveta kako bismo ukazali na potrebu očuvanja okoliša i važnost prirodnog okruženja.

Aktivnosti projekta namijenjene su djeci vrtićke i rane školske dobi ali i široj publici; naše gostovanje prihvatili su dječji vrtići u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici. Dodatno planiramo posjetiti SOS Dječje selo Lekenik. Suradnju smo dogovorili i sa Društvom naša djeca iz Petrinje. Također se planira gostovanje u knjižnicama Dvor i Hrvatska Kostajnica.

Od donatora Hrvatskih šuma – uprave šuma podružnice Karlovac ugovorili  smo donaciju sadnica drveća uzgojenih u njihovom rasadniku, te u dogovoru sa domaćinima simbolično se nakon predstave i druženja sadi mladica budućeg drveta. Na taj način učimo ih i o važnosti očuvanja šuma. 

Interaktivna predstava „Naš zeleni svijet“ autorskog dvojca Vicković i Hadži-Manev govori o postanku planete Zemlje te što sve moramo činiti kako bismo je zaštitili. Konkretno govori se (i pokazuje) spremnike za recikliranje otpada, te se djecu poziva da odlažu različite vrste otpada u spremnik određene boje. Uz osmišljeni song koji se zajedno sa djecom izvodi djeci se nastoji usaditi potreba i obaveza recikliranja otpada.

Druga je predstava „Plavi planet“ autorica Petre Mrduljaš i Barbare Vicković. Također interaktivna predstava govori o moru – kolijevci života, a opet je naglasak na raznome otpadu koji završava u moru, posebice plastici.

Ponajprije želimo dobiti osmijeh na licima djece i odraslih. Želimo im pružiti kulturni i edukativni sadržaj u vrhunskoj umjetničkoj izvedbi. Ciljevi našeg projekta su doprinijeti očuvanju i zaštiti okoliša i održivosti lokalne zajednice, ali i obogatiti život lokalnog stanovništva Sisačko-moslavačke županije kvalitetnim kulturnim sadržajem, gdje posebno želimo ukazati na važnost očuvanja okoliša kroz kazališni izričaj, kao dodatnu vrijednost, ali i usaditi djeci ljubav prema očuvanju prirode te osvijestiti odgovornost  za očuvanje okoliša od malih nogu.

Prilaz Đure Deželića 76, 10 000 Zagreb
OIB: 54331164416
Žiro-račun: IBAN HR2723600001101556619

COPYRIGHT © 2020. KAZALIŠNA DRUŽINA "SMJEŠKO"